Twoje włosy są suche, osłabione i matowe, czego następstwem jest ich wypadanie? Twoje paznokcie rozwarstwiają się i łamią? Spadek kondycji paznokci i włosów najczęściej ma swoje źródło w niedoborach składników odżywczych. O jakie produkty warto wzbogacić swoją dietę, aby uzupełnić braki negatywnie wpływające na nasz wygląd?

Zbilansowana dieta

Na stan skóry, włosów i paznokci oddziałuje przede wszystkim białko, składniki mineralne (głównie cynk, miedź, krzem) oraz witaminy (przede wszystkim A, E oraz witaminy z grupy B). Niewłaściwe odżywianie, przewlekły stres oraz intensywne odchudzanie mogą prowadzić do powstawania niedoborów. Aby je uzupełnić, należy oprzeć swój codzienny jadłospis na nabiale, chudym mięsie (wołowinie, cielęcinie, drobiu), jajach, warzywach (przede wszystkim natce pietruszki, kalarepie, rzodkiewkach, brokułach), owocach, rybach morskich i produktach pełnoziarnistych. Najlepszym źródłem cennych minerałów z kolei będą orzechy (w szczególności migdały), pestki dyni i słonecznika, siemię lniane. Pamiętaj o nawadnianiu – lekarze i dietetycy zalecają, aby codziennie przyjmować około 2 litrów wody.

Co należy wyeliminować z diety?

Chcesz zatrzymać nadmierne wypadanie włosów? W takim razie konieczne będzie wyeliminowanie z diety produktów wysoko przetworzonych (chipsów, fast foodów, słonych przekąsek i słodyczy), smażonych oraz wędzonych, kawy oraz mocnej herbaty. Alkohol i papierosy – ten destrukcyjny duet szkodzi także naszym włosom.

Specjalistyczna pomoc

Nierzadko zdarza się, że nawet drastyczna zmiana nawyków żywieniowych nie przynosi satysfakcjonujących efektów. Poszukiwanie przyczyn nadmiernego wypadania włosów należy wówczas poszukać głębiej. W takiej sytuacji nie należy czekać na samoistną poprawę, która może nigdy nie nastąpić. Postawić trafną diagnozę i wdrożyć skuteczną kurację pomoże Ci dermatolog lub trycholog. Specjaliści mają do dyspozycji kilka metod badawczych, które pomogą wskazać przyczynę osłabienia i wypadania włosów. Jej dokładne określenie jest postrzegane jako spore wyzwanie, gdyż czynniki dietetyczne stanowią tylko jedną z grup determinantów odpowiedzialnych za przerzedzanie czupryny.